Zwift – Op de Schwinn IC8

Vele zullen er ongetwijfeld al van gehoord hebben, de populaire app Zwift. Deze app maakt de training op een spinfiets of rollenbank bij je thuis of in de sportschool veel aantrekkelijker. Zwift is een interactieve applicatie die het mogelijk maakt om in real-time, samen met andere van over de hele wereld te fietsen. Of je kan samen met vrienden een wedstrijd of gewoon een fietstocht rijden, gewoon ieder bij zijn/haar eigen thuis. In tegenstelling tot vele andere applicaties moet je bij Zwift zelf trappen om de persoon op het scherm vooruit te doen gaan. Zwift is echt fietsen, maar in een virtuele wereld. In deze blog gaan wij stap voor stap uitleggen hoe je Zwift kan gebruiken in combinatie met de Schwinn IC8.

Wat is Zwift?

Zoals wij hierboven al aanhaalde is Zwift een immens populaire applicatie. Niet alleen onder wielrenners en mountainbikers, maar ook onder mensen die op zondag al is graag een fietstochtje maken. Het trainen op een stilstaande Schwinn IC8 spinfiets wordt met Zwift namelijk een heel stuk leuker. Een groot voordeel van Zwift is dat je niet meer in je eentje hoeft te fietsen als je thuis zit. Het is zelfs mogelijk om met vrienden af te spreken en met andere renners te chatten.

Ongeacht het tijdstip dat je inlogt op Zwift, zijn er altijd duizenden andere fietsers online waar je mee of tegen kunt fietsen. Hierdoor zijn er personen van verschillende niveaus door elkaar aan het rijden. Dus er zal altijd wel een gewaagde concurrent voor je zijn waar jij je op die dag mee kunt meten.

De realistische fietservaring van Zwift, in combinatie met de leuke spel-elementen zoals competitie en het vrijspelen van bepaalde cosmetische spullen. Zorgen ervoor dat Zwift de populairste manier is om het fietsen op een stationaire fiets leuker te maken.

Stap 1. Hoe werkt het?

Voor gebruik te maken van Zwift heb je niet gek veel spullen nodig. Een smartphone/tablet of een computer met de applicatie Zwift (deze kan je gratis downloaden in de Apple App store of via de Google Play store). Daarnaast heb je natuurlijk nog een rollenbank of een hometrainer/spinfiets nodig die voorzien is van de geschikte sensoren.

Let wel op: de eerste 25 km die je in Zwift rijdt zijn gratis, voor gebruik te maken van de volledige app moet je een abonnement aankopen van € 15,-/maand.

Een echte aanrader voor deze hometrainer/spinfiets is in onze ogen de Schwinn IC8 spinfiets. Deze spinfiets is niet alleen voorzien van alle nodige sensoren en dergelijke voor gebruik te maken van de Zwift app. Maar is ook een heel stevige spinfiets zoals we van Schwinn gewend zijn voor een schappelijke prijs van € 999,-.

Niet veel andere merken van spinfietsen of rollenbanken geven je de mogelijkheid om voor dit bedrag een goed toestel te kopen, dat bovendien compatibel is met Zwift. Het enige nadeel aan de IC8, wat op zich ook een voordeel kan zijn, is dat deze spinfiets niet automatisch zijn weerstand zal aanpassen naargelang het terrein van de virtuele wereld van Zwift. Maar dit zorgt er dan wel weer voor dat je op je eigen tempo en eigen weerstand kan trainen.

Stap 2. Account aanmaken

Om gebruik te kunnen maken van Zwift heb je een Zwift-account nodig. Indien je al over een Zwift account beschikt klik je op de knop “Log In”, als je nog geen account hebt klik je op de knop “I’m new”.  Dit account kan je makkelijk aanmaken op deze site.

Als je op de knop “I’m new” hebt geklikt, dan vraagt de app om je voor- en achternaam in te geven. Vervolgens moet je een e-mailadres en een wachtwoord ingeven om je account aan te maken. Vervolgens accepteer je de “algemene voorwaarden” van de app. (Als je dit te moeilijk vindt om via je smartphone/tablet te doen, dan kan je ook altijd eerst een account aanmaken op de volgende website en dan klik je gewoon op “Log in”).

Vervolgens vraagt de app voor welke doeleinden je Zwift gaat gebruiken. Klik op het gewenste symbool en druk vervolgens op “OK”.

Stap 3. Het koppelen van de Schwinn IC8 met de Zwift app

Als het goed is verloopt deze stap vrij gemakkelijk. Nadat je Zwift hebt geïnstalleerd op je gewenste apparaat moet je de app koppelen met de sensoren. Om deze stap zonder problemen uit te voeren zorg je ervoor dat de spinfiets ingeschakeld is en dat de Bluetooth op je apparaat ingeschakeld is. Bij de Schwinn IC8 gebeurt dit zeer snel en heel gemakkelijk. Het kan zijn dat je op de toets met het teken van Bluetooth op moet drukken om de IC8 te linken met je apparaat. Je krijgt dan het onderstaande scherm te zien:

Vervolgens klik je op de knop “Let’s Go” om te starten.

Stap 4. Je eerste fietsrit in Zwift

Nu kan je beginnen met je eerste fietsrit in de virtuele wereld van Zwift. Het starten van een rit is vrij eenvoudig. Simpelweg op “Ride” klikken en je krijgt een keuzemenu.

Uit dit keuzemenu kan je kiezen of je een training wilt gaan doen, een vooraf bepaalde route wilt gaan fietsen of gewoon wilt starten en dan zelf je route bepalen. Van zodra de kaart geladen is kan je meteen beginnen met trappen. Als je gekozen hebt voor welke route dan klik je op de knop “OK”, vervolgens kan je starten met rijden.

Als je deze vrij simpele stappen hebt overlopen kan je zonder problemen beginnen met het gebruiken van de Zwift app in combinatie met de Schwinn IC8 spinfiets. Op het scherm verschijnen tijdens het fietsen een heleboel gegevens. In de linkerbovenhoek staat in de blauwe rechthoek het aantal wattage dat je aan het trappen bent. In de witte balk bovenaan je scherm van links naar rechts staan de volgende gegevens. Snelheid, de afstand die je al gefietst hebt, de hoogte van het parcours en de tijd dat je al aan het fietsen bent. Ook zie je regelmatig mensen passeren op je scherm. Dit zijn mensen die ook op dat moment net als jij hetzelfde parcours aan het fietsen zijn.

Stap 5. Het personaliseren van je gegevens en je personage in het spel

Als je nu in de linker onder hoek klikt op het “Menu” dan zie je onder je gebruikersnaam een oranje potloodje staan (zie onderstaande foto). Hier kan je dan je persoonlijke gegevens invullen.

Let op: duidt bij het puntje “Display Units” METRIC aan, hierdoor verschijnen al de gegevens met betrekking tot snelheid en afstand in kilometers, kilo’s en centimeters.

Wees bij het invullen van je gegevens wel eerlijk over de verstrekte data die je ingeeft. Dit lijkt misschien overbodig maar Zwift gebruikt deze gegevens om jouw snelheid in de applicatie te berekenen. Dus hoe eerlijker je bent bij het aanmaken van je account, hoe realistischer de resultaten zullen zijn.

Je kan ook hier aanduiden welke vlag er naast jouw naam moet komen.

Druk vervolgens op “Save” om de gegevens op te slaan.

Verder heb je nog verschillende mogelijkheden om je personage aan te passen. Dit vind je onder het vierde logo als je op het menu klikt. Dit is niet belangrijk, maar indien gewenst kan je het uiterlijk van je personage in de Zwift app aanpassen naar jouw wens. Zo kan je niet alleen het lichamelijke uiterlijk aanpassen, maar ook de fietskleding, je fiets zelf, … . Hoe meer kilometers je maakt in de Zwift app, hoe meer verschillende spulletjes je kan vrijspelen om je personage aan te passen.

Omdat dit een bijkomstigheid is gaan wij hier niet verder op in.

Als je nog meer informatie wenst in verband met Zwift dan verwijzen we je graag door naar de volgende website. Hier staat alles stap voor stap uitgeschreven en deze website gaat dieper in op Zwift in het algemeen in combinatie met andere fietstrainers en rollerbanken. Ook komen er andere interessante onderwerpen met betrekking tot Zwift aan bod in deze blog. Dit is dus zeker en vast een aanrader als je nog meer te weten wilt komen over de mogelijkheden van Zwift.

Indien je nog bijkomende vragen of problemen hebt of de installatie gaat niet zo vlot als uitgelegd staat. Aarzel dan niet om ons te contacteren. Je bent ook altijd welkom in onze showroom om de Schwinn IC8 in combinatie met Zwift uit te proberen in onze showroom.