Startersgids voor voedingssupplementen

Of je nu een beginnende sporter bent of al een gevorderde atleet, deze onderstaande supplementen mogen niet ontbreken in jouw trainingsstack. Deze voedingssupplementen helpen je om je doel in een kortere tijd te behalen.

Natuurlijke producten dus geen doping zoals sommige nog steeds denken!

Deze supplementen komen van hun eigen al voor in natuurlijke producten zoals kippenvlees (proteïne/eiwitten), en rood vlees (creatine). Maar in lagere doseringen dan in pakweg een shake. Als je dezelfde hoeveelheid proteïne wilt binnenkrijgen als met een shake, dan moet je al 110 gram kipfilet eten.

Let wel op dit zijn voedingssupplementen, deze zijn dus bedoeld als aanvulling op de normale dagelijkse voeding en niet ter vervanging van maaltijden. Het zijn ook zeker geen wondermiddelen

voedingssupplementen

Supplementen die zeker niet mogen ontbreken zijn:

Eiwitten, beter bekend als proteïne, zorgen voor het herstel van de spieren na de training. Tijdens een krachttraining maak je namelijk kleine microscopische scheurtjes in de spieren, deze moeten dan hersteld worden. Deze scheurtjes vertellen je lichaam dat je spieren sterker moeten worden. Je lichaam probeert deze spierscheurtjes zoveel mogelijk te herstellen, voornamelijk ’s nachts en tegelijkertijd meer spiermassa aan te maken zodat je de volgende keer de training beter aan kunt. Om dit herstel te versnellen en te helpen is het belangrijk om voldoende proteïne in te nemen. Dit kan zowel door veel eiwitrijke producten te eten of door simpelweg een proteïne shake te drinken na je training en eventueel doorheen de dag indien je weinig proteïne uit je voeding zou halen.

Hieronder zullen we de twee voornaamste soorten proteïnes beschrijven en toelichten. De twee groepen zijn snelwerkende en traag werkende eiwitten.

Whey proteïne: deze zijn de snelwerkende eiwitten, je lichaam neemt deze het snelste op. Ideaal dus om na een stevige training te pakken. Ook kunnen deze doorheen de dag genomen worden als aanvulling om de dagelijkse eiwit inname te verhogen.

Caseïne proteïne: deze zijn de traag werkende eiwitten, je lichaam heeft enige tijd nodig om deze eiwitten af te breken. De caseïne zijn ideaal om ’s avonds of voor het slapen gaan te nemen. Omdat deze over een langere periode eiwitten blijven afgeven. Zodat je tijdens de uren van je slaap steeds het herstel kunt bevorderen.

BCAA’s

BCAA’sis eigenlijk de afkorting voor “Branched Chain Amino Acid’s” dit zijn de drie belangrijkste aminozuren volgens wetenschappers die het herstel ook enorm bevorderen. Namelijk isoleucine, leucine en valine. Belangrijk: deze stoffen zijn van nature al aanwezig in je lichaam. Tijdens het trainen dalen deze spiegels en heeft je lichaam na het trainen moeite om deze spiegels weer op peil te brengen. Daarom is het voornaam om deze rond de training extra bij te nemen. Zodat deze spiegels niet te fel terugzakken en je lichaam op een hoger peil terug kan beginnen deze op te bouwen.

Creatine

Een creatine supplement verhoogt je explosieve kracht tijdens het trainen. Daarnaast zal ook je trainingsvolume omhoog gaan na het regelmatig innemen van creatine. Het is aangeraden om creatine niet het hele jaar rond te nemen zoals andere voedingssupplementen, maar in periodes. Dit zorgt ervoor dat je effect blijft hebben van de stof en dat je lichaam er niet aan went.

Bij ons kan je terecht voor de betere merken van sportvoeding. Wens je nog bijkomende informatie of advies te krijgen over deze of andere voedingssupplementen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via mail of in de winkel langs te komen. Je kan deze en nog meer supplementen ook eenvoudig bestellen via onze webshop!