Fysiotherapeuten slaan alarm

‘Fysiotherapeuten slaan alarm om houding tieners!’ ‘Steeds meer rugklachten bij jongeren’ ‘Veel rugpijn bij jongeren blijkt goed te behandelen’ ‘Meer en meer mensen kampen met rugpijn door zittend werk’

Dit zijn maar enkele titels die meer en meer opduiken in het nieuws.

evolutie

Steeds meer en meer mensen hebben rugklachten. Zowel jongeren als volwassenen krijgen op vroege leeftijd al te kampen met dit probleem. Hoe komt dit en hoe kan je dit zelf voorkomen of behandelen, zonder naar een dokter of kinesist te gaan? In deze blog gaan wij van Fitness Specialist enkele tips geven om dit te voorkomen, deze problemen te verminderen of tot een minimum te beperken.

Wat veroorzaakt deze klachten?

In de meeste gevallen worden rugklachten veroorzaakt door te weinig beweging en langdurig zitten in slechte houdingen. Rugpijn door zittend werk komt vaker voor dan je denkt. De hedendaagse mensen leven en werken meer en meer sedentair. Het werk dat ze doen gebeurt meestal zittend, na het werken hebben ze onvoldoende energie of tijd om nog aan sport te doen.

Niet alleen je lichaamsbouw, geestelijke conditie of leeftijd bepalen mee of iemand last krijgt van rugpijn. Ook de houding die je aanneemt zowel zittend als rechtstaand speelt hierbij een rol. Door de opkomst van laptops en zeker smartphones nemen mensen zowel zittend als staand een gebogen houding aan.

Rugklachten zijn heel vaak het gevolg van te weinig bewegen of sport. Dit heeft tot gevolg dat de spieren zwakker worden. Heel veel zitten op het werk, dag in dag uit, is meer belastend dan de meeste mensen denken. De zithouding op zichzelf is al belastend voor de wervelkolom.

In een zittende houding worden de onderste wervels meer belast dan in een staande houding. Hierdoor worden de tussenwervelschijven meer belast. Bij onvoldoende zitvariatie of te lang zitten zullen deze discussen belast worden, waardoor de wervels meer druk krijgen. Dit resulteert op korte termijn in rugpijn en op lange termijn kan dit zelfs leiden tot artrose.

 

Wat kan je doen om rugklachten te voorkomen?

Door regelmatig even te bewegen na een lange zitpositie kan je de impact op je rugwervels al heel wat beperken. Daarnaast draagt regelmatig bewegen ook bij tot het voorkomen van dit probleem. Wij raden aan om na een zitsessie van 1,5u even te bewegen. Dit hoeft niet lang te zijn, maar wel zodat je rugspieren ontlast worden. Ook een beperkt aantal (stretch) oefeningen kunnen bijdragen hieraan. Ook na een lange werkdag helpt het om minstens 30 minuten te bewegen. Door regelmatig te bewegen verbeter je niet alleen je lichamelijke gezondheid maar ook je geestelijke conditie. Het is bewezen dat bewegen stress verminderend werkt.

Bewegen moet niet altijd buiten gebeuren, je kan ook gebruik maken van een cardio toestel om binnen, eventueel voor de televisie, aan je conditie te werken. Hierbij denken wij van Fitness Specialist aan een crosstrainer enerzijds omdat dit een toestel is dat zeer goed is voor de algemene conditie op te bouwen en anderzijds omdat een crosstrainer een toestel is waarmee je traint met lage impact en dus niet belastend is voor je pezen en gewrichten.

Daarnaast kan je ook gebruik maken van een rugspieren trainer. Door regelmatig gebruik te maken van deze trainer verstevig je de onderrugspieren, denk hierbij aan een Finnlo Tricon. Of een foamroller voor het losmaken van de onderste rugspieren is ook zeker een aanrader.

Bovendien kan je zelfs gebruik maken van een suspension trainer (TRX trainer) om verschillende oefeningen te doen voor het verstevigen van je rugspieren.

 

Hoe kan je als bedrijf je werknemers helpen?

Het is voor vele bedrijven ook belangrijk dat de werknemers gezond zijn. Werknemers zijn de draaischijf van de onderneming en zorgen voor een optimale werking van het bedrijf. Door te zorgen dat je werknemers voldoende bewegen, zorg je ervoor dat werknemers minder snel te kampen hebben met een burn-out of uit zijn door rugklachten.

Als bedrijf kan je verschillende opties voorzien om je werknemers de mogelijkheid te geven zowel op als na het werk te helpen bewegen. Hierbij denken wij aan de volgende zaken: een Walking desk, een Finnlo Tricon rugtrainer, een trainingsbal, een ergonomische balstoel of een bedrijfsfitness in het algemeen.

Een Walking Desk biedt de werknemers de mogelijkheid om terwijl ze aan het werken zijn te bewegen. Het principe is vrij simpel namelijk een loopband met daarop een bureau gemonteerd. De bureau is in hoogte verstelbaar en heeft een groot werkblad. Hierdoor heb je voldoende ruimte om je computer en alle papieren die je nodig hebt te plaatsen.

Een trainingsbal en een ergonomische balstoel zorgen er dan weer voor dat terwijl je zit je bezig bent met je bekken en onderrugspieren te activeren om je zo in evenwicht te houden. Dit zorgt er ook voor dat je niet heel de tijd dezelfde zithouding aanneemt.

Misschien wil je als hoofd van een onderneming misschien nog een stapje verder in dit alles gaan en wil je een volledige bedrijfsfitness. Dit is natuurlijk ook altijd een optie, hiervoor moet je niet al te veel plaats hebben en ook geen enorm budget voor voorzien. Wij van Fitness Specialist hebben al heel wat ervaring met het inrichten en installeren van fitnessen voor verschillende bedrijven. Heb je interesse hierin? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij zorgen voor een uitgewerkt plan op maat van de klant.

Wij hopen jullie met deze blog te helpen met het voorkomen en genezen van rugklachten door onvoldoende bewegen of te lang stil zitten. Indien jullie nog ideeën, suggesties of opmerkingen hebben over deze blog mag je dit ons altijd laten weten!

Bronnen:

https://www.dorsoo.be/nl/blog/rugpijn-door-zittend-werk-oorzaken-tips