De Ultieme Gids voor het Kopen van een Crosstrainer

Een crosstrainer kopen

Het kiezen van de juiste fitnessapparatuur kan een uitdaging zijn, vooral met de overvloed aan opties die tegenwoordig beschikbaar zijn. Een van de meest populaire keuzes onder fitnessliefhebbers en beginners is de crosstrainer. Maar waarom zou je voor een crosstrainer kiezen? En wat zijn de voordelen van het gebruik ervan? Met deze ultieme gids voor het kopen van een crosstrainer maken wij jou wegwijs in het maken van de juiste keuze.

Een crosstrainer, ook bekend als een elliptische trainer, is een stationair fitnessapparaat dat wandelen, hardlopen of traplopen simuleert zonder overmatige druk op de gewrichten uit te oefenen. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen van alle fitnessniveaus, inclusief diegenen die herstellen van blessures of die lijden aan gewrichtsproblemen zoals artritis.

Een van de belangrijkste redenen om voor een crosstrainer te kiezen, is de mogelijkheid om een volledige lichaamstraining te krijgen. In tegenstelling tot loopbanden of hometrainers, die zich voornamelijk richten op het onderlichaam, betrekken crosstrainers zowel het boven- als het onderlichaam, waardoor je een evenwichtige en uitgebreide training krijgt. Dit betekent dat je meer calorieën kunt verbranden in minder tijd, wat bijdraagt aan gewichtsverlies en algehele fitheid.

Crosstrainers bieden een lage impact training, wat betekent dat ze gemakkelijker zijn voor je gewrichten dan hardlopen of joggen op een harde ondergrond. Dit maakt ze ideaal voor mensen met gewrichtsproblemen of voor degenen die hun gewrichten willen beschermen terwijl ze toch een effectieve cardiovasculaire training krijgen.

Crosstrainers hebben een verscheidenheid aan weerstandsniveaus en trainingsprogramma’s, waardoor je je training kunt aanpassen aan je specifieke behoeften en doelen. Of je nu je uithoudingsvermogen wilt verbeteren, gewicht wilt verliezen of je spieren wilt versterken, een crosstrainer kan je helpen je doelen te bereiken.

Soorten crosstrainers

Er zijn drie hoofdtypen crosstrainers, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen:

 • Achteraandrijving crosstrainers: Achteraandrijving crosstrainers, zoals de Flow Fitness Perform X2i Crosstrainer hebben het vliegwiel aan de achterkant van het apparaat. Deze crosstrainers zijn compact en passen in de meeste woningen, waardoor ze gemakkelijk te verplaatsen zijn. Ze zijn vaak goedkoper dan front-driven crosstrainers en bieden een hogere calorieverbranding door meer belasting op het lichaam uit te oefenen. Echter, ze kunnen meer belasting op je rug zetten en zijn over het algemeen minder stabiel dan front-driven crosstrainers.
 • Middelaandrijving crosstrainers: Middelaandrijving crosstrainers zijn minder gebruikelijk en hebben het vliegwiel aan de zijkant van het apparaat. Ze bieden een meer natuurlijke en evenwichtige beweging, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die op zoek zijn naar een comfortabele en efficiënte training.
 • Voor-aandrijving crosstrainers: Voor-aandrijving crosstrainers, zoals de Toorx ERX-700Toorx ERX-3500 en de Nautilus E628, hebben het vliegwiel aan de voorkant van het apparaat. Deze crosstrainers bieden een lagere impact op je gewrichten en rug, waardoor ze ideaal zijn voor mensen met overgewicht of rugklachten. Ze zijn stabieler en hebben een kleinere afstand tussen de voetsteunen, waardoor ze een natuurlijkere loopbeweging nabootsen. Echter, ze zijn doorgaans duurder en groter dan rear-driven crosstrainers, wat betekent dat ze meer ruimte in beslag nemen en moeilijker te verplaatsen zijn.

Elk type crosstrainer heeft zijn eigen unieke voordelen en nadelen, en de beste keuze hangt af van je persoonlijke behoeften, doelen en budget. Het is belangrijk om te onthouden dat, ongeacht het type dat je kiest, crosstrainers een uitstekende manier zijn om een total-body workout te krijgen en je calorieverbranding te verhogen. Ze zetten veel minder belasting op je knieën en rug dan bijvoorbeeld hardlopen, waardoor ze een veilige en effectieve keuze zijn voor mensen van alle fitnessniveaus.

Flow Fitness Perform X2i Crosstrainer

Flow Fitness Perform X2i Crosstrainer

 

Toorx ERX-700 Front-Driven Crosstrainer - Inklapbaar

Toorx ERX-700 Front-Driven Crosstrainer – Inklapbaar

 

Toorx ERX-3500 Crosstrainer - Frontdriven - met Kinomap

Toorx ERX-3500 Crosstrainer – Frontdriven – met Kinomap

 

Kenmerken van crosstrainers

Bij het kiezen van een crosstrainer zijn er verschillende belangrijke kenmerken om te overwegen. Deze kenmerken kunnen een grote invloed hebben op de effectiviteit van je training en je algehele tevredenheid met het apparaat. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken om in gedachten te houden:

 • Weerstandsniveaus: De weerstandsniveaus op een crosstrainer bepalen hoe hard je moet werken tijdens je training. De meeste crosstrainers hebben meerdere weerstandsniveaus, waardoor je de intensiteit van je training kunt aanpassen aan je fitnessniveau en doelen. Hogere weerstandsniveaus zullen je harder laten werken en meer calorieën laten verbranden, terwijl lagere niveaus geschikt zijn voor warming-ups, cooling-downs en hersteltrainingen.
 • Programmeerbare opties: Veel crosstrainers hebben programmeerbare opties die je in staat stellen om aangepaste trainingen te creëren. Dit kan variëren van het instellen van de duur en intensiteit van je training tot het programmeren van intervaltrainingen of heuveltrainingen. Sommige crosstrainers hebben voorgeprogrammeerde trainingen, zoals hartslagprogramma’s of vetverbrandingsprogramma’s, die je kunnen helpen om specifieke fitnessdoelen te bereiken.
 • Maximale gebruikersgewicht: Het maximale gebruikersgewicht van een crosstrainer is een indicatie van de bouwkwaliteit en duurzaamheid van het apparaat. Het is belangrijk om een crosstrainer te kiezen die een maximaal gebruikersgewicht heeft dat hoger is dan je eigen gewicht. Dit zorgt niet alleen voor veiligheid en stabiliteit tijdens het gebruik, maar het betekent ook dat de crosstrainer waarschijnlijk langer meegaat.
 • Hartslagmeting: Hartslagmeting is een nuttige functie op een crosstrainer omdat het je in staat stelt om je inspanningsniveau te monitoren en je training dienovereenkomstig aan te passen. Sommige crosstrainers hebben ingebouwde hartslagsensoren in de handgrepen, terwijl anderen compatibel zijn met draadloze borstbanden voor meer nauwkeurige metingen. Door je hartslag te monitoren, kun je ervoor zorgen dat je in de juiste hartslagzone traint voor je doelen, of dat nu vetverbranding, cardiovasculaire conditie of uithoudingsvermogen is.
 • Extra functies: Veel moderne crosstrainers hebben extra functies zoals Bluetooth-connectiviteit en compatibiliteit met fitness-apps. Dit kan je in staat stellen om je trainingen te synchroniseren met je smartphone of tablet, je voortgang bij te houden, virtuele trainingen te volgen en zelfs je favoriete muziek of podcasts te streamen tijdens je training. Andere mogelijke extra functies zijn ingebouwde luidsprekers, ventilatoren, bidonhouders en mediarekken voor het vasthouden van een tablet of boek.

 

Bij het kiezen van een crosstrainer is het belangrijk om te bedenken welke kenmerken het belangrijkst voor je zijn en hoe je van plan bent het apparaat te gebruiken. Bij Fitness Specialist begeleiden we jou helemaal door het keuzeproces door de tijd te nemen om de verschillende modellen voor te stellen en te laten uittesten.

Ruimte en plaatsing

Bij het kiezen van een crosstrainer is het belangrijk om rekening te houden met de ruimte en plaatsing van het apparaat in je huis. Hier zijn enkele factoren om in gedachten te houden:

 • Afmetingen van crosstrainers: Crosstrainers variëren in grootte, afhankelijk van het model en het type. Achteraandrijving crosstrainers zijn over het algemeen compacter en nemen minder ruimte in beslag, terwijl voor-aandrijving crosstrainers groter zijn en meer ruimte nodig hebben. Het is belangrijk om de afmetingen van de crosstrainer te controleren voordat je een aankoop doet om er zeker van te zijn dat het in je beschikbare ruimte past.
 • Ruimtevereisten: Naast de fysieke afmetingen van de crosstrainer, moet je rekening houden met de extra ruimte die nodig is voor veilig en comfortabel gebruik. Je moet voldoende ruimte hebben aan alle kanten van het apparaat om vrij te kunnen bewegen en op en af te kunnen stappen. Het is een goed idee om rekening te houden met de hoogte van je plafond, vooral als je van plan bent de crosstrainer op een bovenverdieping of in een kelder te plaatsen.
 • Plaatsingsmogelijkheden in huis: De plaatsing van je crosstrainer kan een grote invloed hebben op je comfort en motivatie tijdens het trainen. Idealiter wil je de crosstrainer plaatsen in een goed geventileerde ruimte met voldoende natuurlijk licht. Het kan nuttig zijn om de crosstrainer in de buurt van een tv of raam te plaatsen, zodat je iets te doen hebt tijdens je training. Vermijd het plaatsen van de crosstrainer in een krappe of rommelige ruimte, omdat dit je bewegingsvrijheid kan beperken en afleidend kan zijn.

Fitness Specialist helpt jou bij het bepalen van de beste plaatsing voor jouw crosstrainer, rekening houdend met factoren zoals ruimte, licht, ventilatie en persoonlijke voorkeur. Door gebruik te maken van hun expertise en service, kun je er zeker van zijn dat je de beste keuze maakt voor je gezondheid en welzijn.

Budget en prijsklasse

Bij het kiezen van een crosstrainer is het belangrijk om rekening te houden met je budget en de prijsklasse van de verschillende modellen. Crosstrainers zijn er in verschillende prijsklassen, elk met hun eigen kenmerken en voordelen.

 • Low-end crosstrainers: Deze crosstrainers zijn meestal de meest betaalbare optie, met prijzen die vaak onder de €1000 liggen. Ze zijn meestal kleiner en lichter dan duurdere modellen en hebben minder functies en aanpassingsmogelijkheden. Hoewel ze misschien niet de duurzaamheid en geavanceerde functies van duurdere modellen hebben, kunnen low-end crosstrainers nog steeds een effectieve workout bieden en zijn ze een goede keuze voor beginners of mensen met een beperkt budget. Een voorbeeld hiervan is de Schwinn 510E crosstrainer.
 • Mid-range crosstrainers: Deze crosstrainers vallen meestal in de prijsklasse van €1000 tot €2000. Ze bieden een goede balans tussen prijs en prestatie, met een solide bouwkwaliteit, meer functies en aanpassingsmogelijkheden, en vaak een soepelere en stillere werking dan low-end modellen. Mid-range crosstrainers zijn een goede keuze voor serieuze fitnessliefhebbers die bereid zijn om een beetje meer te investeren voor een hogere kwaliteit en betere functies. Een voorbeeld hiervan is de Toorx ERX-700 crosstrainer.
 • High-end crosstrainers: Deze crosstrainers zijn de duurste optie, met prijzen die vaak boven de €2000 liggen. Ze zijn gebouwd om lang mee te gaan, met een robuuste constructie, geavanceerde functies en technologie, en de soepelste en stilste werking. High-end crosstrainers zoals de Keiser M5i  zijn vaak de keuze van fitnessprofessionals en mensen die de beste kwaliteit en prestaties willen.

 

Schwinn 510E Crosstrainer

Schwinn 510E Crosstrainer

 

Toorx ERX-700 Front-Driven Crosstrainer - Inklapbaar

Toorx ERX-700 Front-Driven Crosstrainer – Inklapbaar

 

Keiser M5i Crosstrainer

Keiser M5i Crosstrainer

 

Prijs-kwaliteitverhouding

Bij het kiezen van een crosstrainer is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de prijs-kwaliteitverhouding. Een goedkope crosstrainer lijkt misschien een goede deal, maar als hij niet duurzaam is of niet de functies heeft die je nodig hebt, is het misschien niet de beste waarde. Aan de andere kant, terwijl high-end crosstrainers een hogere initiële kosten hebben, kunnen ze op de lange termijn een betere waarde bieden door hun duurzaamheid, prestaties en geavanceerde functies.

Bij het kiezen van een crosstrainer is het belangrijk om een budget in gedachten te houden, maar ook om te overwegen wat je krijgt voor die prijs. Bij Fitness Specialist helpen we je een crosstrainer te vinden die past bij jouw budget en fitnessdoelen.

Beste crosstrainer merken

In de wereld van crosstrainers zijn er verschillende merken die opvallen vanwege hun kwaliteit, innovatie en betrouwbaarheid. Hieronder bespreken we enkele van de populairste merken: Bowflex, Flow Fitness, Nautilus, Schwinn en Toorx.

 1. Bowflex: Bowflex s het een merk dat bekend staat om zijn geavanceerde technologie en hoogwaardige crosstrainers. Het merk biedt een breed scala aan modellen die geschikt zijn voor zowel beginners als gevorderde gebruikers.
 2. Flow Fitness: Flow Fitness is een merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en duurzaamheid. Een voorbeeld van hun producten is de Flow Fitness Perform X2i Crosstrainer. Deze crosstrainer is ontworpen voor intensief thuisgebruik en biedt een breed scala aan trainingsprogramma’s en weerstandsniveaus.
 3. Nautilus: Nautilus is een ander populair merk dat bekend staat om zijn innovatieve ontwerpen en hoogwaardige crosstrainers. Een voorbeeld hiervan is de Nautilus E628 Crosstrainer met Runsocial. Deze crosstrainer heeft een vliegwiel aan de voorkant en biedt een breed scala aan trainingsprogramma’s en weerstandsniveaus. Het is compatibel met de Runsocial-app, waardoor gebruikers virtueel kunnen trainen op verschillende routes over de hele wereld.
 4. Schwinn: Schwinn is een merk met een lange geschiedenis in de fitnessindustrie. Ze staan bekend om hun betrouwbare en duurzame crosstrainers. Hoewel er geen specifieke modellen op de Fitness Specialist website worden vermeld, biedt Schwinn een breed scala aan crosstrainers die geschikt zijn voor zowel thuisgebruik als commercieel gebruik.
 5. Toorx: Toorx is een merk dat bekend staat om zijn innovatieve en gebruiksvriendelijke crosstrainers. Een voorbeeld hiervan is de Toorx ERX-700 Front-Driven Crosstrainer. Deze crosstrainer is inklapbaar, waardoor hij na gebruik gemakkelijk kan worden opgeborgen. Het heeft een 18 kg vliegwiel en een paslengte van 46 cm, wat zorgt voor een goede trainingsbeweging.

Besluit

Het kiezen van de juiste crosstrainer kan een uitdaging zijn, maar door rekening te houden met de belangrijkste punten die we in dit artikel hebben besproken, kunt u een weloverwogen beslissing nemen. Onthoud dat het belangrijk is om rekening te houden met de soorten crosstrainers, de belangrijkste kenmerken, ruimte en plaatsing, budget en prijsklasse, en natuurlijk de merken. Elk van deze factoren speelt een cruciale rol in het bepalen van de crosstrainer die het beste bij uw behoeften past.

Bij Fitness Specialist begrijpen we dat elke persoon uniek is en dat wat voor de een werkt, misschien niet voor de ander werkt. Daarom bieden we een breed scala aan crosstrainers van topmerken zoals Flow Fitness, Nautilus en Toorx. Ons deskundig team staat klaar om u te helpen bij het vinden van de perfecte crosstrainer die past bij uw fitnessdoelen, ruimte en budget. Maak vandaag nog een afspraak in onze toonzaal waar je onze uitgebreide collectie aan fitnessapparatuur kan bekijken en uitproberen.

Veel gestelde vragen bij het aankopen van een crosstrainer

 • Welke crosstrainer past het beste bij mij? De beste crosstrainer voor jou hangt af van je specifieke behoeften en doelen. Overweeg factoren zoals je fitnessniveau, de ruimte die je beschikbaar hebt, je budget en de functies die je belangrijk vindt. Op Fitness Specialist vind je een breed scala aan crosstrainers die passen bij verschillende behoeften en budgetten. Plan zelf een afspraak in onze toonzaal, zodat we jou kunnen helpen met het vinden van de juiste crosstrainer.
 • Wat zijn de belangrijkste functies van een crosstrainer? Enkele belangrijke functies van een crosstrainer zijn de weerstandsniveaus, programmeerbare opties, maximale gebruikersgewicht, hartslagmeting en extra functies zoals Bluetooth-connectiviteit en compatibiliteit met fitness-apps. Deze functies kunnen je helpen om je trainingen aan te passen aan je specifieke behoeften en doelen.
 • Hoeveel ruimte heb ik nodig voor een crosstrainer? De benodigde ruimte voor een crosstrainer kan variëren afhankelijk van het model. Over het algemeen hebben crosstrainers een voetafdruk van ongeveer 2 meter bij 1 meter. Je moet rekening houden met extra ruimte rond de machine voor veiligheid en comfort. Fitness Specialist biedt crosstrainers in verschillende maten om aan verschillende ruimtebehoeften te voldoen.
 • Hoeveel moet ik uitgeven aan een crosstrainer? De prijs van een crosstrainer kan sterk variëren, afhankelijk van het merk, de functies en de kwaliteit. Je kunt een basis crosstrainer vinden rond €1000, terwijl high-end modellen meer dan €2000 kunnen kosten. Het is belangrijk om een budget in gedachten te houden, maar ook om de prijs-kwaliteitverhouding te overwegen.
 • Welke crosstrainer merken zijn het betrouwbaarst? Er zijn veel betrouwbare crosstrainer merken op de markt. Enkele van de meest betrouwbare merken die beschikbaar zijn op Fitness Specialist zijn Flow Fitness, Nautilus en Toorx. Deze merken staan bekend om hun kwaliteit, duurzaamheid en innovatieve functies.
 • Waar kan ik het beste een crosstrainer kopen? Je kunt crosstrainers kopen bij sportwinkels, gespecialiseerde fitnesswinkels of online. Fitness Specialist is een betrouwbare winkel die een breed scala aan crosstrainers aanbiedt van topmerken.
 • Wat is het verschil tussen goedkope en dure crosstrainers? Goedkope crosstrainers kunnen minder functies hebben, minder duurzaam zijn of een minder soepele beweging bieden dan duurdere modellen. Duurdere crosstrainers hebben vaak geavanceerdere functies, zoals meer weerstandsniveaus, programmeerbare workouts, en betere bouwkwaliteit.